Stress bij honden herkennen en verminderen

Angst symptomen hond

Omdat de meesten van ons begrijpen hoe stress voelt, willen je zeker ook de stress van je huisdier helpen verlichten. Je hond kan echter zijn gevoelens niet uiten door de telefoon neer te gooien of met een deur te slaan tijdens een driftbui. Het is dus nuttig te weten hoe kan zien dat je hond gestrest geraakt. De tekenen zijn soms heel subtiel.

Sommige stress gerelateerde gedragingen lijken zelfs op de normale capriolen van een hond. We gaan even onderzoeken wat nu specifieke symptomen die er kunnen op wijzen dat het stressniveau van je hond verhoogd is?

 

Specifieke indicatoren van stress bij honden

Hieronder zie je een lijst van stress symptomen bij honden, zodat je makkelijker stress herkend.

Beven of schudden

Je hebt je hond zien beven na een bad of na een rol in het gras. Die beweging van het hele lichaam kan grappig zijn en is normaal, maar niet als het een gevolg is van een stressvolle situatie. Honden hebben meestal stress tijdens een bezoek aan de dierenarts, net zoals hun eigenaren wanneer ze naar een arts gaan. Veel honden schudden en beven wanneer ze van de onderzoekstafel komen.

Blaffende hond

Zeuren of blaffen

Geluid maken is een normale zelfexpressie van honden, maar kan worden versterkt onder dwang. Honden die bang of gespannen zijn, kunnen zeuren, blaffen, springen… om je aandacht te trekken of om zichzelf te kalmeren.

Likken gedrag hond

Geeuwen, kwijlen en likken

Honden geeuwen als ze moe of verveeld zijn, maar wist je dat ze ook geeuwen als ze gestrest zijn? Een stressvolle geeuw is langer en intenser dan een slaperige geeuw. Honden kunnen ook kwijlen en overmatig likken als ze nerveus zijn.

Veranderingen in ogen en oren

Gestreste honden kunnen, zoals gestresseerde mensen, verwijde pupillen hebben of snel gaan knipperen met de ogen. Ze kunnen hun ogen wijd openen en meer sclera (wit) tonen dan normaal, waardoor ze een geschrokken uiterlijk krijgen. Oren die over het algemeen ontspannen of alert zijn, worden tegen het hoofd gedrukt.

Veranderingen in lichaamshouding

Honden hebben normaal gesproken een evenwichtig verdeeld gewicht over de vier poten. Als een gezonde hond, zonder orthopedische problemen, zijn gewicht naar zijn achter- of voorpoten verplaatst, kan dit een teken zijn van stress.

Bange hond

Hijgen

Honden hijgen als ze warm, opgewonden of gestrest zijn. Dus als uw hond hijgt, ook al heeft hij niet gelopen en is het helemaal niet warm is dit ook een indicator van stress.

Veranderingen in lichaamsfuncties

Net als mensen kunnen nerveuze honden een plotselinge drang voelen om naar het toilet te gaan. Wanneer je hond urineert kort nadat hij een andere hond heeft ontmoet, markeert hij zijn territorium en reageert hij tegelijkertijd op de spanning. Weigering van voedsel en verlies van darmfunctie zijn ook stressindicatoren.

Vermijdings- of verplaatsingsgedrag

Wanneer ze worden geconfronteerd met een ongewenste situatie, kunnen honden ‘ontsnappen’ door zich op iets anders te concentreren. Ze snuffelen aan de grond, likken hun geslachtsdelen of wenden zich gewoon af.

Agressie

Agressieve acties tegenover dieren of mensen kunnen een teken zijn van stress. Veel agressieve tekenen gaan gepaard met een angstige lichaamshouding en gezichtsuitdrukking, en met onderdanig gedrag. Behandeling voor agressie richt zich op gedragsmanagement om de hond te helpen met zijn angst en woede. Apparaten zoals muilkorven kunnen ook effectief zijn wanneer de hond niet thuis is. Deze behandelingen is alleen maar gericht zijn op het voorkomen van letsel bij mensen, andere dieren en de hond zelf.

Hond bang verstoppen

Hoe kun je de stress van je hond verminderen?

Alhoewel mensen over bepaalde middelen beschikken om met stress om te gaan, hebben honden minder geluk. In dit licht zijn enkele manieren om stress bij honden te verminderen en te verlichten.

Wandelen, spelen, zwemmen

Een belangrijke manier om de stress van je hond te verminderen, is door regelmatige, dagelijkse oefeningen. Wandelen, spelen, uitstapjes maken naar het hondenpark, zwemmen. Elke vorm van fysieke activiteit zal niet alleen het dagelijkse stressniveau van je hond verminderen, het helpt hem ook om een veel langer en gezonder leven te leiden.

Zwemmen hond

Mentale stimulatie

Het geven van mentale stimulatie is net zo effectief als lichamelijke oefening en de twee kunnen ook worden gecombineerd. Denk aan verschillende soorten speelgoed die een hond kunnen verleiden om te werken voor een traktatie of beloning. Je kunt de hond belonen met een snoepje en af en toe ook wel eens met een kluif. Denkspellen helpen vaak ook om de hond af te leiden.

Rondrijden met je hond in een transportkooi

Het is een geweldige oefening, vooral als het gaat om het veilig vervoeren van je huisdier, maar het biedt de hond ook een veilige haven. Net als een hol voor wolven in het wild, zorgt deze diervriendelijke ruimte ervoor dat hij zich zal thuis voelen in zijn eigen ruimte. Als je hond dus bang is tijdens het autorijden, kan dit soms een oplossing zijn.

Hondenyoga

Hondenyoga

“Dogya” (deelnemen aan yoga met honden) is de laatste tijd populair geworden. Wanneer mensen hun hond uitnodigen om mee te doen aan deze oude praktijk, doet de kalmerende houding, in combinatie met zachte massage en stretchtechnieken wonderen voor het baasje en zijn viervoeter.

Een dekentje of een thundershirt

Een thundershirt, een veiligheidsdeken, speciale snoepjes en persoonlijk speelgoed bieden ook comfort voor het angstige huisdieren. Probeer zaken te gebruiken die al je eigen geur en/of die van de hond bevatten, misschien een handdoek of deken, waardoor de hond zich nog veiliger zal voelen.

Een thundirshirt is te koop in gespecialiseerde dierenzaken.

Het is een aansluitend kledingstukje dat druk uitoefent op de zenuwbanen van de hond, waardoor hij zal kalmeren. Een eigen dekentje kun je ook strak om hem heen wikkelen om hetzelfde effect te verkrijgen. Probeer je hond te aaien of in de buurt van hem te zitten en controleer of zijn angstsymptomen afnemen. Lichamelijk contact helpt zowel bij mensen als bij honden om angst en stress te verlichten.

Muziek luistert muziek

Kalmerende muziek of achtergrondgeluiden

Kalmerende achtergrondruis zoals klassieke muziek wordt gebruikt om het angstige wilde dieren te kalmeren en kan voor veel honden hetzelfde effect hebben. Ook, terwijl we niet thuis zijn, kunnen deze ontspannende tonen voor ontspanning zorgen en de verlatingsangst verminderen. Sommige eigenaren van honden laten de televisie gewoon aan voor wat gezelschap, terwijl ze bezig zijn, op hun werk of op school zijn, of boodschappen doen.

Bewaar zelf de kalmte

Je eigen houding en stressniveau is belangrijk om te vermijden dat je hond stress krijgt. Als je hond gestrest of angstig wordt, blijf dan kalm. Honden pikken onze emoties op en als we van streek raken, zullen ze gewoon doorgaan met het gedrag. Vermijd ook de verleiding om ze voedsel of traktaties te geven in een poging ze te kalmeren. Ze zullen het gedrag van ‘gek worden’ snel associëren met een soort beloning.

Angst symptomen hond

Aromatherapie en etherische oliën

Er zijn enkele balsems en sprays die speciaal zijn ontwikkeld voor honden en die de kalmerende eigenschappen van aromatherapie hebben. Wrijf de spray of formule tussen je handen en dep je handpalmen langs je honden. Zorg er alleen voor dat de hond het niet kan aflikken. Volg altijd de instructies op het etiket voor correct gebruik.

Stressfactoren vermijden

In sommige gevallen kun je je hond ongevoelig maken voor de oorzaken van zijn stress. Vaak doe je dit door oefening. Helaas lukt het niet altijd om je hond te leren omgaan met de veroorzaker van de stress, waardoor het misschien zelfs beter is om de oorzaak van de stress helemaal te vermijden.

Geef je hond een time-out

Sommige honden worden zo angstig of opgewonden dat geen enkele hoeveelheid kalmerende activiteit of beloning zal werken om hen naar kalm te krijgen. Als dit het geval is, hebben ze een rustige ruimte nodig zonder stimulatie, waar ze alle prikkels kunnen uitschakelen en eenvoudig kunnen ontspannen.

Kalmerende middelen

Vermijd het gebruik van kalmerende middelen

Vermijd het gebruik van sedativa, omdat er veiligere, meer natuurlijke alternatieven beschikbaar zijn die kunnen worden gebruikt in ongewone situaties, voor honden die last hebben van paniekaanvallen. Probeer je hond ver weg te houden van vuurwerk, onweer, of andere stressvolle gebeurtenissen. Over het verhelpen van angst voor onweer en vuurwerk hebben we aparte artikelen geschreven.

Naast de mogelijke bijwerkingen van medicatie, bestaat ook de kans op verslaving. De middelen worden geleidelijk aan minder efficiënt. De desoriëntatie die deze medicijnen veroorzaken, kan leiden tot letsels, gezondheidsproblemen, plotselinge dood of in sommige gevallen kan een dier nog meer gestrest raken wanneer ze een gebrek aan controle hebben of een gevoel van verwarring voelen.

Het is beter om de band met je hond te verbeteren in plaats van toevlucht te nemen tot drastische maatregelen zoals het gebruik van medicatie. Het toepassen van enkele van deze eenvoudige, maar effectieve tips en technieken kan een enorm verschil maken voor je en je beste vriend.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 63 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

  1. Heb 2 weken geleden fokteefje geadopteerd. Ze hijgt door de stress maar iedere dag maakt ze vorderingen. Tijdens wandelen heeft ze ook schrik van veel. Nu is mijn vraag of dat hijgen haar helpt om de stress te verlagen of kan ik met iets anders haar stress verlagen? Ik ondervind wel dat ze minder en minder hijgt. Ze is al 7 jaar en spelen met iets kent ze niet. We doen iedere dag dezelfde wandeling, 2 x bijna 1u30 buiten. Ze heeft vooral schrik van mensen, blaffende honden, zijn de honden rustig dan wil ze wel kennismaken met de andere hond. Daar ze de 2de dag al ontsnapt was til ik haar liever op als we buiten zijn en ze veel stress ondervindt omdat ze schrik heeft, ik voel haar dan wel kalmeren. Heb voor de veiligheid een veilig tuigje gekocht. Ze is ook nog niet helemaal zindelijk, hangt van haar stressniveau af of ze in huis plast of niet, maar ik vind dat niet erg. Ik las dat ik beter bezoek vermijd de 1ste weken maar er zijn mensen die zeggen dat ze dan nooit aan mensen zal wennen. Ik vind dat ik gerust bezoek mag weigeren zodat zij rustig kan wennen en dat we later er wel kunnen aan werken dat ze familie gewend wordt. Ze slaapt enkel als ze me ziet, dus op zetel als ik op computer bezig ben, als ik naast haar in de zetel ben om tv te kijken en ’s nachts op bed met mij. Met het minste dat ik beweeg tilt ze haar hoofdje omhoog en ze slaapt nog steeds met haar ogen open. Ik heb schrik dat ze door misschien te weinig slaap in depressie en/of burn-out zou kunnen geraken. Mij vertrouwt ze op de 14 dagen wel al volledig en ik oefen tijdens wandeling met “kom” en dat lukt ook al.

    1. Je hondje krijgt waarschijnlijk teveel prikkels als ze gaat wandelen. Rustige plaatsen zoeken om te wandelen waar weinig prikkels zijn. Ze zal kalmer zijn in huis. Als je een tuintje hebt dan kan je in je tuintje spelen. Ik ging ook grote wandelingen maken met mijn hondje, maar ze was onrustige dan ervoor. Nu ga ik op plaatsen waar het rustiger is ze is veel kalmer geworden. Hij is alleen heel gevoelig aan prikkels. Het is goed dat je mensen buiten houd en eerst aan je hondje denkt. Kreeg dezelfde reactie van de mensen. Als er iemand komt zeg ik gewoon negeren en laat hem op zijn eigen tempo komen ja of nee.
      Veel succes met je hondje, alleen samen genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *