Blaffen naar andere honden afleren

Hond blaffen

Begint jouw hond ook te blaffen zodra je een andere hond tegen komt op straat?

Of blaft je hond niet maar is hij wel overenthousiast, waardoor hij hard aan de riem begint te trekken?

Dit is een probleem waar veel hondeneigenaren last van hebben.

Gelukkig is dit prima op te lossen.

In dit artikel leer je hoe je de hond andere honden kunt laten negeren, zodat je hond weer rustig is tijdens het wandelen.

Per hond kan de oorzaak van het blaffen wel verschillen.

Sommige honden zijn gefocust op andere honden uit enthousiasme, maar bij andere honden kan dit ook veroorzaakt worden door angst.

Met de onderstaande oefeningen zullen 9 van de 10 gevallen opgelost worden, voor de overige gevallen is het verstandig een hondengedragsdeskundige in te schakelen.

Stap 1: De voorbereiding (en het moe maken van de hond)

Veel honden hebben teveel energie voor ze aan een wandeling of training beginnen.

Een hond welke barst van de energie, zal zich moeilijk op een training kunnen concentreren.

Veel mensen met een drukke hond slaan dit over voor een training of wandeling, terwijl dit veel problemen kan voorkomen!

Zorg dus eerst dat je de hond moe maakt, door bijvoorbeeld binnenshuis (of in de tuin) met een bal te gooien of met een touw te spelen.

Bij grote honden werkt met een touw spelen vooral heel goed.

Zorg dat je voor de training al een goede beloning hebt voor de hond.

Dit kunnen de favoriete snoepjes zijn, of een speeltje waar de hond gek op is.

Tijdens de training hou je de hond altijd aangelijnd.

Stap 2: Trainen zonder andere honden

Nu de hond minder energiek is, is het tijd om met de training te beginnen.

Je begint verschillende trainingsoefeningen te doen met de hond (dit mag met clicker als de hond deze al kent), op een plek waar geen andere honden zijn.

Dit kan de tuin zijn, of een plaats buiten waar geen andere honden zijn.

Train een tijdje zonder andere honden (bijv. 10 minuten) en ga naar de volgende stap.

Luistert je hond niet, terwijl er geen andere honden in de buurt zijn?

Dan kun je het beste terug naar binnen gaan en daar gaan trainen, en dit langzaam opbouw tot je buiten kunt trainen.

Let wel op: luistert je hond niet buitenshuis terwijl er geen andere honden zijn, dan zul je dit eerst moeten aanpakken.

Stap 3: Trainen met een andere hond

Voor deze oefening is het belangrijk dat je iemand hebt met een andere hond, dit is even de ‘hulphond’.

Deze oefening doe je buitenshuis, op een plek waar weinig andere honden komen, zodat jouw hond niet wordt afgeleid.

Als eerste laat je de hulphond op een flinke afstand van jouw hond, zodat je hond nog niet blaft.

 

Blaft je hond wel, dan is de afstand niet groot genoeg.

Per hond kan de afstand verschillen. Soms is 20 meter genoeg, maar bij veel honden zul je wel 100 meter afstand moeten houden.

Je loopt nu met de hond op de hulphond af, om te zien vanaf welk moment de hond gaat blaffen.

Zodra de hond blaft (of anderszins reageert op de hulphond), draai je om en vergroot je de afstand weer, net zolang tot de hond weer de focus op jou heeft.

 

Je gaat nu op deze afstand met de hond trainen, waarbij je de snoepjes of het speeltje kunt gebruiken om zijn aandacht vast te houden.

Als het trainen goed gaat, loop je een stukje dichterbij de hulphond.

Gaat dit goed, dan train je ook op deze afstand.

Blaft de hond, dan loop je weer weg om de afstand te vergroten.

Je blijft dit herhalen, tot je helemaal bij de hulphond kunt komen.

Let wel op: Vaak hebben honden meerdere trainingen nodig voor je echt dichtbij kunt komen, al zie je vaak wel de eerste training al vooruitgang.

Hond loopt zonder trekken

Stap 4: De echte wandeling

Nadat alles goed verloopt met de hulphond, is het tijd om te oefenen met andere honden.

Het beste is als je dit eerst met een andere hond gaat oefenen.

Gaat dit goed, dan is het tijd voor de echte wandeling.

Maar er zijn nu een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

Allereerst zal je hond niet plotseling zijn normale rondje kunnen lopen, zonder op andere honden te reageren.

Je zult elke wandeling als training moeten behandelen, inclusief het vooraf moe maken, en het vooraf trainen in een omgeving zonder andere honden.

Pas daarna kun je aan de wandeling beginnen.

Kies een route waar de hond genoeg ruimte en een overzicht van de situatie heeft.

Loop dus niet door een smalle poort in een woonwijk!

Komt er nu een hond om de hoek lopen, dan zal de hond hiervan schrikken.

Pas als de hond in een open omgeving helemaal aan andere honden gewend is, kun je dit gaan leren.

Kom je een andere hond tegen, en begint je hond weer te blaffen?

Dan doe je hetzelfde als tijdens de vorige stap: je vergroot de afstand.

Soms zul je hierdoor andere routes moeten nemen, omdat de hond er nog niet klaar voor is om vlak langs andere honden te lopen.

Lukt het niet om het blaffen naar andere honden af te leren?

Als het na het volgen van dit stappenplan niet lukt om de problemen af te leren, dan kun je hieronder een bericht achterlaten. Probeer zo goed mogelijk de situatie uit te leggen, en welke stappen je al hebt doorlopen. Als het helemaal niet lukt, is het verstandig er een hondengedragsdeskundige bij te halen. Uiteindelijk is elk dier anders, waardoor een aanpak welke in de ene situatie wel werkt, niet in alle situaties hoeft te helpen.

Is het wel gelukt en wil je verder met het trainen van de hond, lees dan de volgende artikelen:

En als je hond ook blaft als je het huis verlaat, heeft deze mogelijk last van verlatingsangst. Hoe je dit kunt verminderen en hoe je hiermee omgaat, kun je hier lezen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 40 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

16 reacties

 1. Hallo,
  Wij hebben 3 honden. Een witte herder van 11 maand, een shi-shu van 5 en een shi-shu van net 9. De Shi-shu’s zijn enorm aan het blaffen. Toen de witte herder kwam als pup blafte ze ook tegen haar, ze hoefde alleen maar lang te lopen en ze begonnen weer (vooral die van 9). Bij het buitenwandelen is het precies zo, ze worden niet meer uitgelaten omdat ze continu aan het blaffen zijn. Het lijkt alsof ze willen aanvallen, bijten niet maar het is enorm vervelend omdat je ze graag wilt uitlaten zonder problemen. Hebben verschillende dingen gedaan, kort corrigeren of een hond dichterbij komen, blaffen? Dan terug, stil? Belonen en verder. Helaas werkt niks. De shi-shu van 9 blaft ook als de bel gaat, een onbekende binnenkomt (zacht bijten in de hak) en als we terugkomen ookal zijn we een kwartier weggeweest. Wat is hier tegen te doen?

  1. Hoi Kimberley,
   Wat een lastige situatie! Zeker bij een situatie met meerdere honden, in verschillende situaties, zullen de stappen niet zo makkelijk werken als bij één hond. Daarnaast is iedere situatie uniek. Daarom is het aan te raden contact op te nemen met een hondengedragsdeskundige. Deze kan ter plaatse het gedrag van de hond (en de baas) bestuderen, en zo passende tips geven om de problemen te verminderen of zelfs te verhelpen. Natuurlijk zitten hier kosten aan verbonden, maar je hebt er daarna weer jaren plezier van! Zeker als het ongewenste gedrag steeds erger begint te worden, is dit zeker de moeite waard om te doen. Succes met de situatie, en wij lezen het graag hoe het afloopt!

 2. Hallo,
  Wij hebben een Franse bulldog van 1.5 jaar oud. Ze is tijdens het uitlaten erg opgelaten en reageert op van alles wat.langskomt. als zij in de verte al een hond ziet blaft ze hard en trekt aan de riem. Tegenwoordig gedraagt ze zich ook hetzelfde als ze maar mensen ziet lopen of kinderen. Vaak als ze eenmaal bij de hond is is het snuffelen en loopt ze weer door het is dus geen agressie. Soms kan ze wel naar honden of zelfs mensen blijven blaffen als ik bijvoorbeeld met hen sta te praten. Het enige waardoor ik haar kan afleiden is met een stok maar ik kan niet elk rondje uitlaten met een stok rond lopen, koekjes reageert ze nauwelijks op. Hoe kunnen we dit vervelende probleem aanpakken wij durven haar hierdoor ook niet los te laten omdat ze een volle sprint trekt naar een hond die ze ziet en door de manier hoe zij op een hond afkomt weet je niet hoe je andere hond hierop zal reageren
  Bvd

  1. Hoi Charley,
   Ik lees jouw herkenbare bericht en vraag mij af of jouw hond nog steeds blaft naar andere honden of dat jullie in de afgelopen jaren een oplossing hebben gevonden? Ik heb zelf een Duitse herder van 10 maanden en het wordt bij hem steeds erger. Omdat hij zo vreselijk sterk is begin ik er tegenop te zien tijdens het wandelen andere honden tegen te komen. Groet Yvonne

 3. Hai, onze hond heeft probleem met zwarte honden, ondanks ze is opgegroeid met een zwarte labrador wat goed ging..ik kom er niet achter waarom ze zo door het lint gaat. Ook in huis als ze ze buiten ziet. Haren gaan overeind . Andere honden geen probleem mee. Tis een pup van nu bijna 2 jaar die afstamt van werktijden, maar dit niet kon doen vanwege toen nog onbekende kaalheid. Ze is ook vrij opdringerig met willen spelen maar ook heel geduldig met wachten. Vooral een bal, is een obsessie , ook buiten. Soms krijg je haar dan ook niet onder apel om los te laten. We laten haar altijd eerst even rennen achter de bal aan en daarna wandelen wat dan vrij goed gaat, enkel ook hierin loopt ze steeds voor en niet naast. Nooit problemen hiermee gehad met de andere honden. Niet vergetend dat ze een werkhond is, veel beweging nodig heeft en haar puptijd dus eerste anderhalf jaar niet heeft gehad vanwege toen onbekende huidklachten bij de vorige eigenaar die echt veel van haar hield. Maar veelal als werkhond werd benaderd en zij onrustig was door haar gezondheid.

  1. Dat het probleem zich alleen voordoet bij zwarte honden is wel opvallend. Mogelijk is er een keer iets gebeurt met een zwarte hond, waardoor ze zo reageert. Daarnaast kan het er in sommige gevallen ook aan de baas zelf liggen, als je al bij het zien van een zwarte hond de lijn onder spanning zet, kan dit een onbewust signaal naar je hond zijn. Om dit probleem op te lossen zou het ideaal zijn als je een rustige zwarte hond kent waarmee je kunt oefenen. Zorg dat er tijdens het wandelen altijd genoeg ruimte is om de andere honden vanaf een afstand te bekijken. Vanaf welke afstand zijn zwarte honden een probleem? Als ze op 50 meter afstand niet bang is, kun je op deze afstand belonen voor goed gedrag, en telkens een stapje dichterbij gaan. Zo geef je de hond ook de tijd om te wennen, in plaats van dat je bijv. plotseling een zwarte hond van dichtbij tegenkomt. Je kunt zelf al veel oefenen, maar toch is het ook verstandig er een gedragsdeskundige bij te halen welke de situatie kan beoordelen. Waarschijnlijk lukt het dan het probleem binnen een paar afspraken op te lossen, waardoor je er weer jaren plezier van hebt.

   Het probleem met het niet los willen laten van de bal is heel herkenbaar! Probeer de hond ‘om te kopen’ met de lekkerste snoepjes, of pak een tweede bal (of ander speelgoed) om de bal met de hond te ruilen. Na verloop van tijd leert ze dan dat ze de bal gewoon terugkrijgt als ze hem los laat.

   Let er tot slot ook op dat je een werkhond niet alleen moe kan maken met wandelen. Je gooit wel al veel met de bal, wat al heel goed is, maar na verloop van tijd raakt de hond hier mentaal minder moe van. Probeer dus vooral om de hond regelmatig nieuwe spelletjes te leren, zodat ze goed na moet denken. Dit maakt haar veel vermoeider dan alleen een bal gooien. Verstop eens snoepjes in huis en laat haar zoeken, vul een Kong met lekkers zodat ze lang bezig is dit eruit te halen, of gebruik een snuffelmat. De mogelijkheden zijn eindeloos, als de hond maar flink moet nadenken.

 4. ik heb sinds bijna een jaar een kleine keeshond, en had al een beagle/bordercollie.
  De keeshond wil graag naar andere honden toe en trekt enthousiast. Eenmaal bij de hond is ze even stil en gaat dan blaffen. Ik probeer rustig te blijven maar mijn andere hond gaat dapper meedoen. Soms en met een goede bekende hond is ze even stil. Ik bellen heer met ‘goed zo ‘ .
  Maar ze kan het niet laten om het weer overnieuw te doen. Dit maakt de rondjes lopen niet ontspannend en zo kan ik haar ook niet loslaten. Naar kinderen, volwassenen is ze erg sociaal en luistert binnen in huis ook goed naar commando’s. Speelt binnen graag met een lege plastic fles of bal. Maar ik wil zo graag vooruitgang omdat ik er zo nerveus van wordt. Graag zie ik uw antwoordt tegemoet. Henny

 5. Hallo, wij hebben een mechelse herder ze is 4 maanden en een half ongeveer. En ze blaft tegen alle mensen dat ze ziet op straat zelfs honden en kinderen. Als ze een kind ziet lopen gaat ze derect aanvallen is dit normaal want wij vinden dit echt niet fijn iedereen kijkt ons raar aan op straat. Maar thuis is ze de beste die je kunt hebben ze luisterd heel goed. Maar buiten luisterd ze helemaal niet meer dus is dit normaal? want want wij maken ons zorgen voor later.

 6. Onze Jack Russel van 16 maanden blaft op het losloopveld naar andere honden. Ze doet het niet naar alle honden maar bij sommige. Het lijkt wel haar manier om aandacht te trekken en deze hond uit te dagen om te spelen als deze niet op haar reageert. Ze is dan zo gefocust op de hond dat het niet lukt om haar af te leiden en uit het moment te krijgen.
  Op avonden dat deze hond niet op het losloopveld is blaft ze niet en speelt ze met de andere honden. Hoe leren we haar dit af?

 7. We hebben sinds 3 mnd een adoptiehond uit Cyprus, kruising Kokoni + iets van jachthond met het uiterlijk van een kleine ranke Friese Stabij als resultaat. Met 6 mnd bij ons en heel lief, trainbaar en volgzaam. Kan goed aan de lijn, zelfs naast de fiets. Zeer sociaal met mensen en honden. Probleem is de blafimpuls. Bij het zien van een andere hond blaft ze impulsief uit enthousiasme. Pas als ze bij de hond is, stopt ze. Voor sommige honden en hun baasje best wel intimiderend. Hoe kan ik dat afleren?

 8. We hebben een witte Duitse herder van bijna 10 jaar . Ze luisterd goed naar commando,s ed . Maar blijft blaffen naar andere honden . Ik wandel graag maar met haar gedrag is het niet meer leuk . Tegen elke hond blaft ze ook al loop ik een ander rondje steeds weer . Heb al van alles geprobeerd maar niets helpt . Heeft u tips . Belonen voor goed gedrag helpt niet , commando stop helpt niet naast laten lopen en afleiden ook niet . En thuis blaft ze zodra de bel gaat .

 9. Ik heb sinds januari een hond uit Roemenië. Eerst wa hij angstig met lopen. Maar de laatste paar weken als hij een andere hond ziet gaat hij grommen staren en erg hard blaffen. Of hij de andere hond wil aanvallen. S’ochtens in het donker loopt hij goed aan de riem. En is het geen probleem. Wat kan ik aan dit probleem doen. Als ik een hond in de verte zie heeft hij hem al lang gezien. Ik loop dan een Zijlstra’s in en ga op grote afstand wachten.

 10. Hallo,

  Ik had een vraagje,

  Mijn hondje van 1,5 jaar blaft steeds tijdens het wandelen als zij andere honden ziet terwijl die andere honden gewoon rustig mee wandelen en niet op reageren en niet terug blaffen. We hebben haar in de corona tijd gekregen dus die is niet gewend met andere honden behalve het hondje van m’n schoonzus.het gaat echt puur om de honden die zij ziet niet de mensen die voorbij komen.

  Hebben jullie hier tips voor? Kan ik hier nog iets mee of heeft het geen zin meer?

  Groetjes Lieske van Hees

 11. Hij blaft naar andere honden vooral grote en wilde honden/pups, oude of rustige kleine hondjes vind hij leuk. Het is een Yorkshire terriër en bij andere honden die hij kent heel onderdanig. Ik heb hem nooit gedwongen en liep daar altijd voor weg tot de laatste tijd gaat hij blaffen zelfs in de auto, ik denk ook als hij geen contact kan krijgen of angstig is dan gaat hij tekeer, til ik hem op is het gedaan. Hij is nu 16 maanden en het word erger. Mijn vraag is als ik iemand verderop zie aankomen en ik loop ervan weg dan wil hij niet mee en wat ik ook probeer met snoepjes alles hij gaat zitten en zou hem moeten meeslepen wat ik natuurlijk niet doe. Hoe los ik dat op? Verder luistert hij heel goed en trekt niet aan de lijn.

 12. Hallo,
  Ik heb een teckel van 1j en 2 maanden, Lea. Ze is heel sociaal, wil tegen iedereen dat we tegenkomen begroeten. Ook honden, Ze gaat telkens op haar rug liggen met haar pootjes in de lucht. Ik ga 3x per week met haar naar de hondenschool en we wandelen 3x per dag een half uurtje. Maar als ik met haar op een terras zit gaat her mis. Als er dan een hond voor bij loopt begint ze enorm hard te blaffen. Ik weet echt niet waarom, ik heb niet het gevoel dat ze bang is. Van zodra ik met haar dan naar die hond stap wil ze er mee knuffelen en spelen. Ik probeer dz kijk oefening meg haar te doen aos er een hond voorbij loopt maar als ze aan het blaffen is heeft ze geen aandacht voor mij.Wat kan ik het beste doen? Dankje!

 13. goeiedag,

  Ik heb een Hollandse Herder x Groenendaaler, ze is 1.5 jaar oud, maar ze is zodra ze buiten komt een groot ongeleid projectiel. Ze is constant naar alles en iedereen aan het blaffen, en stopt hier ook niet mee, tot de andere hond/persoon weg is. Ze doet altijd haar haren helemaal omhoog, en gromt hierbij. Ze luistert wel weer echt uitstekend, als we op een groot veld zijn, en ze commando’s moet opvolgen als ze losloopt. Het is erg lastig dat ze niet aan de riem mee loopt op een ‘normale/rustige” manier. Na het spelen terug naar huis, is ze daarintegen stukken rustiger, alleen ze blijft toch nog redelijk aan de riem trekken.

  Ik hoop dat er iets aan te doen is, want het is echt een super lieve hond verder, en ze luistert super als ze maar los loopt en wat moe is.

  Met vriendelijke groet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *