Hondenzwemvest kopen: kleine en grote maten

Hond met zwemvest

Ben je op zoek naar een zwemvest voor je hond, maar weet je niet welke de beste keuze is? Of ben je niet zeker dat jouw hond een zwemvest nodig heeft? Hieronder lees je waarom en wanneer je een zwemvest het beste kunt aanschaffen. En natuurlijk ook welke zwemvesten het beste zijn.

 

Waarom is een vest nodig, honden kunnen toch zwemmen?

Honden welke kunnen zwemmen hebben dit aangeleerd, het is dus niet aangeboren. Meer hierover lees je in de tekst ‘hond leren zwemmen’. Ook al kan je hond zwemmen,  een hondenzwemvest zorgt ervoor dat deze niet verdrinkt wanneer deze per ongeluk te ver weg zwemt of uitgeput is.

Veel honden hebben namelijk moeite om hun eigen grenzen te bepalen tijdens het zwemmen. Let daarom ook op de plek waar je de hond laat zwemmen; het liefste met een kant waar de hond makkelijk op kan komen. Zwemt je hond door diep water en komt er een onderstroming, waardoor de hond niet meer naar de kant kan komen, dan blijft deze tenminste wel drijven.

Bordercollie bij zee

Een hondenzwemvest is ook verstandig wanneer je de hond meeneemt op een boot. Valt een hond van een boot dan raakt deze vaak in paniek, wat veel energie kost, en de tijd dat deze kan zwemmen een stuk korter dan normaal maakt.

Ook voor honden welke goede zwemmers zijn, geeft een zwemvest ondersteuning, waardoor de hond minder moeite hoeft te doen om boven te blijven. Daarom zie je hondenzwemvesten ook vaak bij oudere honden, welke het moeilijker vinden om boven te blijven, maar wel gek zijn op zwemmen.
Hond in hondenzwemvest

Verschillen per ras

Niet iedere hond kan zwemmen, en zelfs als je een ras hebt welke erom bekend staat goed te kunnen zwemmen, kan jouw hond een uitzondering zijn.

Er zijn ook rassen welke minder aanleg hebben om te zwemmen, doordat hun lichaamsgewicht, lichaamsbouw of grootte het lastig maakt. Voorbeelden van deze rassen zijn:

  • Chihuahua
  • Teckel
  • Franse Bulldog
  • Engelse en Franse Bassethound

Dit zijn dan ook de rassen welke vaak hondenzwemvesten dragen. Maar ook honden welke goed kunnen zwemmen hebben plezier van een hondenzwemvest. Ze worden door het zwemvest minder snel moe, waardoor ze langer kunnen spelen. Ook blijft je hond in ieder geval drijven, wanneer deze geen puf meer heeft om terug te zwemmen.

 

Beste zwemvest voor middel tot grote honden (tot maat XL)

De onderstaande zwemvesten zijn ook verkrijgbaar in grotere maten (tot een borstomvang van 122 cm). Bekijk per product op de productpagina tot welke maat deze verkrijgbaar is. Deze zwemvesten zijn geschikt voor rassen zoals herders, labradors en australian shepherds.

 

Beste zwemvest voor kleine honden

Hieronder zie je zwemvesten welke geschikt zijn voor kleine honden. Sommige van de bovenstaande zwemvesten, zijn ook in kleine maten verkrijgbaar. Onder de kleine rassen vallen ook de rassen zoals Teckel, Chihuahua en de Franse Bulldog.

 

Zo kies je de juiste maat (inclusief maattabel)

Een passend hondenzwemvest hangt af van het gewicht, de lengte en de grootte van de hond. Als een zwemvest niet goed zit kan deze de hond irriteren en niet juist werken, net zoals bij een hondentuig.

Is het zwemvest te groot dan kan deze van de hond af glijden, maar ook als deze een beetje te los zit kan het zijn dat deze de hond niet voldoende boven water houdt, waardoor deze alsnog op volle kracht moet zwemmen. Daarom is het belangrijk dat een hondenzwemvest goed past bij de borst, op de rug en onder de oksels.

Ook de kleur van een zwemvest is belangrijk. Je wilt dat je de hond zo goed mogelijk kunt zien, en dat deze ook zo zichtbaar mogelijk is voor anderen. Kies daarom altijd een zwemvest in een felle kleur. Er zijn ook hondenzwemvesten met reflecterende strips, waardoor de hond bij schemering nog beter zichtbaar is.

Ten slotte is het belangrijk dat bovenop het zwemvest een handvat zit, waarmee je de hond uit het water kunt tillen wanneer dit nodig is. Bij de zwemvesten staan meestal maten aangegeven, maar het is wel slim om de borstomvang en de ruglengte van je hond te meten, zodat je zeker weet dat het zwemvest past. Over het algemeen kun je de volgende maattabel aanhouden:

Borstomvang

 

Maat

 

33 tot 43 centimeter

 

XXS

 

43 tot 56 centimeter

 

XS

 

56 tot 69 centimeter

 

S

 

69 tot 81 centimeter

 

M

 

81 tot 91 centimeter

 

L

 

91 tot 107 centimeterXL

 

 Let op: Bovenstaande tabel is een indicatie. Vaak staat er op de pagina van het product nog aangegeven hoe je de maat voor dat specifieke hondenzwemvest kunt bepalen.

Zwemvest grote hond

Zo leer je je hond wennen

Als je hond niet eerder een zwemvest heeft aan gehad, zal deze het niet meteen leuk vinden om een zwemvest aan te hebben. Sommige honden geven er niets om, en andere honden vinden het juist weer verschrikkelijk. Je kunt de hond spelenderwijs kennis laten maken met het hondenzwemvest.

Zorg eerst dat de hond het zwemvest al gezien heeft, bijvoorbeeld door deze een paar keer op te pakken en in de buurt van de hond te leggen. Forceer het aantrekken van het zwemvest nooit. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de hond bang wordt voor het zwemvest. Het is beter om met een koekje de hond zelf zijn hoofd door het zwemvest te laten steken.

Als hij dit doet een paar keer goed doet, kun je de hond belonen, en vervolgens de oefening uitbreiden door het zwemvest even vast te maken en daarna weer los te maken. Gaat dit goed, dan kun je de oefening uitbreiden door de hond steeds langer het zwemvest om te laten hebben.

Na meerdere trainingssessies, zal de hond er vanzelf mee weglopen. Door de hond te laten wennen ontdekt deze dat hij nogsteeds alles kan doen met een zwemvest aan. Kan de hond al clickertraining, dan kun je de clicker gebruiken om het nog sneller aan te leren.

 

Wat doen als je hond te water raakt?

Als je hond in het water valt, kan deze (zelfs als hij goed kan zwemmen) in paniek raken. Ook kan een kade te hoog zijn om op te klimmen, zoals je vaak in havens ziet. Maar ook als de hond uit een hoge boot valt is het soms moeilijk deze er weer in te krijgen. Het belangrijkste waar je aan moet denken, is altijd je eigen veiligheid.

Bepaal eerst de situatie; hoe het water is, of er stroming is en waar een plek is om je hond uit het water te halen. Eventueel kun je omstanders om hulp vragen, spreek hierbij altijd een specifiek persoon aan. Dit werkt beter dan een hele groep aanspreken, omdat uit onderzoek is gebleken dat een groep minder snel ingrijpt.

Staat er een stroming? Zorg er dan voor dat de hond met de stroming mee zwemt, zodat deze niet uitgeput raakt door tegen de stroming in te zwemmen. Blijf zelf altijd rustig. Wanneer je zelf in paniek raakt zal de hond zich ook drukker maken. Kun je bij de hond komen? Trek hem dan aan zijn tuig, halsband of nekvel het water uit. Als het water erg koud is, maak de hond dan zo snel mogelijk droog en warm hem op.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 39 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *