Een hond koel houden tijdens een hittegolf doe je zo

Hondje liggend in het zand

Je hebt het vast wel eens op het nieuws gehoord: baasjes die hun hond tijdens een hittegolf in de auto laten. Dit soort taferelen kunnen gevaarlijke gevolgen hebben voor honden. Tijdens een hittegolf is het zeer belangrijk voor de gezondheid van een hond dat hij op de juiste manier gekoeld wordt. Er zijn nogal wat misvattingen als het gaat om het afkoelen van een hond. Wil jij weten hoe je een hond kunt afkoelen tijdens een hittegolf, zodat de gezondheid van jouw hond goed blijft? Lees dan dit artikel!

 

Waarom is afkoelen zo belangrijk?

De belangrijkste reden waarom het afkoelen van een hond zo belangrijk is, is om oververhitting te voorkomen. Er wordt van oververhitting gesproken als de lichaamstemperatuur boven de 41 graden Celsius is. Is de lichaamstemperatuur hoger dan 41 graden Celsius? Dan kunnen er verschillende gezondheidsproblemen optreden die zeer gevaarlijk voor een hond kunnen zijn. Een aantal van deze gezondheidsproblemen zijn:

  • Beschadigingen aan de nieren
  • Beschadigingen aan het hart
  • Beschadigingen aan de hersenen

De gevolgen van oververhitting kunnen dus zeer groot zijn en het is daarom essentieel om voor de juiste verkoeling te zorgen voor een hond tijdens een hittegolf.

 

Hoe weet je of een hond afkoeling nodig heeft?

Aan het gedrag van een hond kun je al snel zien of hij het te heet heeft. Zo begint een hond te hijgen en te kwijlen en kan hij zelfs in paniek raken. Ook merk je dat hij niet meer graag wil lopen, hij heeft het hier gewoon veel te warm voor. Merk je dat jouw hond deze symptomen heeft tijdens een warme dag? Dan is het tijd om te zorgen voor verkoeling om zo gezondheidsproblemen te voorkomen.

 

Manieren om een hond af te koelen

Het afkoelen van een hond tijdens warm weer kan op veel verschillende manieren. Het is verstandig om meerdere manieren toe te passen en te testen om er zo achter te komen wat de voorkeur van jouw hond is. Hieronder volgt een lijst met een aantal manieren om jouw hond op een goede manier af te kunnen koelen:

Hond drinkt water uit flesje

Dit zijn een aantal manieren waarop jij het leven van jouw hond tijdens een hittegolf veel aangenamer kunt maken.

Het natmaken van een hond met een tuinslang is een eenvoudig manier om een hond af te laten koelen. Heb je een tuinslang thuis? Ga dan lekker naar buiten met je hond en zet die tuinslang aan. Jouw hond zal dit niet alleen leuk vinden, maar hij koelt ook nog eens heerlijk af.

Zwemmen is ook een manier waarom een hond kan afkoelen. Vaak kiezen baasjes ervoor om tijdens de zomer naar een meertje te gaan met hun honden, zodat de honden hier lekker kunnen zwemmen. Het hoeft echter niet zo groots aangepakt te kunnen worden. Je kunt simpelweg een klein opblaaszwembadje kopen en jouw hond hier in laten liggen.

De laatste jaren zijn er verschillende producten op de markt gekomen die helpen bij het afkoelen van honden. Deze producten zijn diervriendelijk en zijn een goede manier om jouw hond te helpen bij het afkoelen tijdens een hittegolf. Later in dit artikel lees je meer over verschillende producten die je kunt aanschaffen om jouw hond een handje te helpen bij het afkoelen.

Het veranderen van locatie is een van de makkelijkste manieren om een hond af te koelen. Zorg ervoor dat je hond voornamelijk in de schaduw is tijdens warm weer. De gevoelstemperatuur kan al snel 10 graden Celsius minder zijn in de schaduw! Dit is een enorm verschil en je hond zal je hier zeer dankbaar voor zijn. Ligt jouw hond in de schaduw? Dan kun je er ook nog voor kiezen om een handdoek nat te maken en die bij hem te leggen, zo koelt hij nog beter af.

Het kort maken van de vacht van een hond is ook een goede manier om een hond af te koelen. Deze manier vereist echter wel wat meer aandacht. Haal je te veel van de vacht af? Dan is de kans op het verbranden van de huid van de hond veel groter. Hoor je op het weerbericht dat er een hittegolf aankomt? Schakel dan tijdig een expert in die de vacht van jouw hond op de juiste manier korter kan maken. Een kortere vacht helpt een hond bij het afkoelen tijdens een hittegolf.

Fris water is altijd gezond. Tijdens een hittegolf wordt water snel warm. Zorgt er daarom voor dat je tijdens een hittegolf het water van jouw hond vaker ververst dan normaal. Zorgt er ook voor jouw hond vaker drinkt. Een hond kan enorm veel zweten tijdens een hittegolf. Als het vocht in zijn lichaam niet wordt aangevuld, dan kan hij uitdrogen, dit is ook zeer slecht voor zijn gezondheid.

 

Producten om een hond af te koelen

Er zijn verschillende producten te koop die jou kunnen helpen bij het afkoelen van jouw hond. Deze producten zijn niet duur om aan te schaffen en zijn dan ook zeker een aanrader, vooral als je in warmere gebieden woont. Een gemakkelijk product om te kopen en te gebruiken is een cooling bowl. Een cooling bowl zorgt ervoor dat het drinkwater van jouw hond altijd koud is. Er zit namelijk een coolpack verwerkt in het product. Deze coolpack kun je in de diepvries doen en kun je vervolgens als deze koud is, gemakkelijk terugplaatsen in het product. Vervolgens wordt het water dan gekoeld.

Er bestaat ook zoiets als een cooling vest. Een cooling vest is een vest dat speciaal gemaakt is om water vast te houden. Je kunt dit vest eenvoudig nat maken met koud water en om doen bij jouw hond. Vervolgens zorgt het koude en natte vest voor verkoeling en kan jouw hond actief zijn, ook tijdens warm weer.

Speelgoed voor honden is altijd populair. Voor de warme zomerdagen zijn er speciale speeltjes ontworpen. Deze speeltjes zorgen voor speelplezier, maar zorgen tegelijkertijd ook voor verkoeling voor jouw hond. Er zijn verschillende soorten speeltjes te koop, zo kun je een frisbee kopen die je kunt vullen met koud water.

Producten zijn dus handige manieren om te helpen bij het afkoelen van jouw hond tijdens een hittegolf. Alleen rekenen op deze producten is echter niet genoeg. Wil je succesvol jouw hond afkoelen? Kies dan voor een combinatie van de juiste producten en de juiste manieren van verkoelen.

Hond met water speeltje

Extra tips voor het afkoelen van jouw hond

Als baasje heb je veel invloed op het afkoelen van jouw hond tijdens een hittegolf. Door jouw gedrag aan te passen en rekening te houden met een aantal dingen kun je jouw hond helpen afkoelen en blijft hij gezond tijdens het warme weer. Hieronder volgen een aantal tips waar je gebruik van kunt maken om jouw hond optimaal af te kunnen laten koelen en om oververhitting te voorkomen.

 

Tip 1: denk logisch na en gebruik je gezonde verstand

Logisch nadenken klinkt vanzelfsprekend, toch gebeurt het lang niet altijd. Veel baasjes laten hun hond tijdens de zomer gewoon in een hondenhok zitten, ze denken dat dit goed is omdat dit zorgt voor schaduw. Dit is echter niet de juiste manier van denken. Een hondenhok is namelijk extreem warm en klam. Als een hondenhok in de zon heeft gestaan wordt zo’n hok enorm warm. Het werkt dus juist averechts als je jouw hond in een hondenhok laat zitten tijdens warm weer.

Laat je hond nooit achter in de auto als je even een winkel binnen gaat, of als je even bij iemand op bezoek gaat. De temperatuur in een auto kan enorm snel stijgen als de zon daar op staat. Denk dus logisch na en laat jouw hond nooit achter op warme plekken, maar zorg voor schaduw en koelte.

 

Tip 2: houd rekening met de tijden dat je jouw hond uitlaat

Zorg ervoor dat je jouw hond niet op het heetst van de dag gaat uitlaten. De grootste rondes die je met jouw hond gaat lopen moet je zo plannen dat dit tijdens de koelste periode van de dag is. Als jouw hond tijdens een warme periode uit gelaten moet worden, zorg dan voor een korte route, even plassen en weer naar de schaduw.

Let ook op het terrein waar je gaat lopen met een hond. Zand wordt zeer warm tijdens een hittegolf. Als een hond voor een langere tijd door warm zand loopt verbranden zijn pootjes. Let ook op asfalt, dit kan ook enorm warm worden. Het is het beste om voor een bos te kiezen, hier is over het algemeen veel schaduw te vinden. Een grasveld is ook ideaal, want dit wordt niet zo snel warm in vergelijking met zand.

 

Tip 3: ken je hond!

Sommige hondenrassen staan bekend om het slecht kunnen tegen hitte. Dit zijn vooral rassen met een kortere kop, denk bijvoorbeeld aan Bulldogs en Boxers. Deze honden hebben het veel lastiger in de hitte dan andere rassen. Houd hier dus rekening mee en zorg voor extra verkoeling als je een hond van dit ras hebt.

Hondje met zonnebril op

Conclusie

Het op de juiste manier afkoelen van een hond tijdens een hittegolf is essentieel om zo gezondheidsproblemen te voorkomen. Oververhitting zorgt voor hartproblemen, hersenproblemen en nog veel meer gezondheidsproblemen. Door verstandig om te gaan met schaduw en verkoelingsmomenten kun je jouw hond helpen afkoelen. De tips en informatie die je in dit artikel hebt gelezen werken zeer effectief bij het afkoelen van jouw hond tijdens een hittegolf. Heb jij nog tips voor het afkoelen van een hond tijdens een hitte golf, die je niet voorbij hebt zien komen in dit artikel? Laat dan even een reactie achter onder dit artikel, wij en onze lezers zijn hier heel benieuwd naar!

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *