Welke spullen heeft een hond nodig? (checklist)

Hondenbenodigheden

Een super leuke en spannende tijd is aangebroken: je krijgt een hond in huis. Gefeliciteerd! Je krijgt een puppy, of je hebt gekozen om een volwassen hond een dak boven zijn hoofd te bieden. Voordat de dag aanbreekt dat je nieuwe hond thuis komt, is het verstandig om je goed voor te bereiden.

Ook al heb je eerder honden gehad, dan is het alsnog slim om deze lijst met benodigdheden voor een hond door te nemen. Je hebt niet alles op deze lijst direct nodig, maar het is wel fijn om te weten welke spullen er handig zijn om te hebben. Maak zelf een keuze, je kunt de uitzet voor je hond altijd uitbreiden.

 

Een goede halsband is belangrijk

Je hond of puppy heeft een halsband nodig, zodat je hem goed kunt aanlijnen tijdens het uitlaten. Het kan zijn dat je hond of puppy al een halsband heeft van de vorige eigenaar of fokker. Is deze niet helemaal naar je smaak? Dan is het tijd om te gaan zoeken naar een nieuwe halsband.

Let bij het shoppen van een halsband goed op of het de juiste maat is voor je hond. Je moet een tot twee vingers tussen de halsband en de huid van je hond kunnen stoppen. Het is handig om een halsband een stevige D-ring te kopen waaraan je de riem aan kunt bevestigen. Sommige halsbanden hebben ook nog een extra lus, hieraan kun je hondenpenningen met identificatie aan bevestigen.

Is je hond een echte waterrat? Kies dan voor een halsband die waterdicht is, zodat hij er mee kan zwemmen. Ook zijn er halsbanden te koop die reflecteren, zodat je hond opvalt in het donker. Kijk vooral ook naar het materiaal van de halsband: is de halsband gemaakt van duurzaam materiaal, zodat de halsband een aantal jaar mee kan gaan?

In plaats van een hondenhalsband kun je ook kiezen voor een tuigje. Het voordeel van een tuigje, is dat het meer controle biedt tijdens het wandelen. Vooral bij grote en sterke honden is dit wel zo fijn. Het harnas gaat onder de borst van je hond door en ook langs zijn nek. Hierdoor zit het stevig vast en heb je goede grip wanneer je hond veel aan de riem trekt.

Honden halsband

 

Een hondenriem om je hond te kunnen aanlijnen

Het is fijn om je hond te kunnen aanlijnen met een stevige riem, die wel lekker in de hand ligt tijdens het wandelen. Je hebt een ruime keuze uit verschillende hondenriemen: leren, nylon of een gekleurd paracord. Populaire hondenriemen zijn uittrekbare leibanden. Het nadeel van deze banden is dat ze lastiger zijn in gebruik om je hond mee terug te trekken.

Ook kunnen deze banden verwondingen bij je veroorzaken. Je kunt dan beter kiezen voor een verlengde hondenriem. Een lange hondenriem met extra lus is fijn om te hebben. Je kunt dan je hond dichter bij houden met de extra lus en juist meer ruimte geven dankzij de lus aan het einde van de riem.

Honden riem

 

Goede voeding voor je hond

Je staat voor een belangrijke beslissing: welk voer is goed voor je hond? Je hebt misschien al gezien dat er onwijs veel soorten hondenvoer in de winkel ligt; van gewone brokken tot gevriesdroogd rauw voer. Het is slim om aan je dierenarts te vragen welk voer goed is voor jouw hond. Bepaal ook welk budget je te besteden hebt en maak aan de hand van deze informatie een keuze voor het type en merk hondenvoer. We hebben op onze website ook een lijst van hondenbrokken, hondenbrokken voor puppy’s, graanvrije puppybrokken en hondenbrokken voor oude honden.

Hondenvoer

 

Blikken of containers waar je het voer in kunt bewaren

Na het aanschaffen van hondenvoer is het belangrijk dat je dit beschermt tegen ongedierte, zoals muizen en andere dieren. Bewaar het voer in afgesloten blikken of luchtdichte containers. Vooral als je het voet groot in slaat, is het verstandig om dit op een veilige, luchtdichte plek te bewaren zodat het lang goed blijft. Ook hondensnoepjes bewaar je het beste in een luchtdichte blik. Hierdoor gaan de snoepjes langer mee.

Hondenvoer container

 

Een waterbak en voederbak

Het voer en water voor je hond moet natuurlijk ergens in. Dus koop je een voer- en waterbak voor je hond. Een roestvrijstalen of keramische kom zijn aan te raden, deze zijn namelijk beide makkelijk schoon te maken, er blijven geen bacteriën in zitten en corrodeert niet. Sommige water- en voerbakjes hebben ook een antislipmatje onder het bakje en een opstaande rand tegen het morsen.

Honden waterbak

 

Een maatschep of keukenweegschaal om de juiste portie voer te geven

Om ervoor te zorgen dat je hond goed op gewicht blijft, is het verstandig om niet te veel voer te geven. Een maatschep helpt daarbij. Met deze schep meet je precies af hoeveel voer je aan je hond geeft. Je kunt dit natuurlijk ook doen met een keukenweegschaal. Nadat je aan je dierenarts hebt gevraagd hoeveel voer je hond per dag mag, kun je je hieraan houden door het voer af te meten of te wegen.

Hondenvoer meten

 

Een bench waar je hond in kan wanneer je weg bent

Het is aan jou of je jouw hond soms in de bench wilt doen of niet. Ben je bang dat je hond tijdens jouw afwezigheid spullen kapot maakt in huis? Dan is het verstandig om een bench te kopen. Maar hiervan een fijn plekje voor je hond, waar hij zich thuis voelt. Dit doe je door een fijn kleed erin te leggen en zijn lievelingsspeelgoed er te bewaren. Je kunt ook een bench kopen die je voor transport kunt gebruiken, als je bijvoorbeeld verwacht met je hond te gaan reizen.

Honden bench

 

Een lekker bed of een mand om op te liggen

Je hond wilt af en toe even lekker kunnen uitrusten of slapen. Het is verstandig om je hond hiervoor een eigen plek in huis te geven. Je kunt kiezen voor een zachte, pluchen mand waar je hond prinsheerlijk in kan slapen. Sommige honden vinden het ook prettig om iets verhoogd te liggen. Dan is een hondenbed of hondenbank een uitkomst.

Deze bedden hebben een stalen frame waardoor je hond van de vloer af ligt. Tijdens warme dagen is dit koeler dan wanneer ze in een pluchen mand liggen. Je kunt het bed wat zachter maken door er een dekentje op neer te leggen.

Honden mand

 

Traphekjes om je hond buiten bepaalde kamers te houden

Wil je niet dat je hond overal naartoe kan? Dan is het handig om deze kamers of de keuken af te schermen met een traphekje dat je ook wel voor kinderen kunt gebruiken. Zet deze tussen de deurpost in, zodat je de deur wel open kunt houden. Een traphek is ook handig voor de trap, zodat je hond  alleen de trap op en af gaat onder jouw begeleiding, of helemaal niet.

Traphekje

 

Een waterfles voor je hond

Wanneer je graag lange wandelingen maakt met je hond, vergeet dan niet om ook water voor je hond mee te nemen. Wil je liever je eigen waterfles niet delen met je hond? Dan is het slim om een aparte waterfles voor je hond te kopen. Speciale waterflessen voor honden hebben een ook een kom, zodat je hond hieruit makkelijk kan drinken.

Het water dat overblijft, druppelt zo de fles weer in, nadat je niet meer in de fles knijpt. Of haal een opvouwbaar kommetje voor je hond, zodat je uit een normale waterfles wat water in het kommetje kunt gieten voor je hond.

Waterfles hond

 

Een goedwerkende vlooien- en tekenband

Tijdens het wandelen heb jij niet alleen kans om een teek op te lopen, je viervoetige vriend ook. Hij loopt door bosjes, onder bomen en door hoogstaand gras. Allemaal plekken waar teken wachten om hun prooi te landen. Maar ook vlooien zoeken graag honden uit om in hun vacht feest te vieren. Geef je hond daarom een goed werkende antivlooien- en tekenband die voor een langere tijd meegaat.

Vlooienband

 

Een hondenborstel om overtollig haar te verwijderen

Zeker als je een hond in huis krijgt die veel verhaart, is een hondenborstel een must-have. Of je nu een kortharige of langharige hond hebt, regelmatig borstelen zorgt ervoor dat je hond minder binnenshuis verhaart. Kies een borstel die ook bij de ondervacht komt, zonder dat je je hond ermee pijn doet. Het borstelen van je hond scheelt een hoop extra stofzuigen van de vloeren en de meubels.

Honden borstel

Poepzakjes om hondenpoep op te ruimen

In Nederland staat er een boete op het niet opruimen van hondenpoep in openbare ruimtes. Dus of je nu op een verlaten stukje strand aan het wandelen bent, of in het hondenpark: je moet altijd poepzakjes meenemen om hondenpoep te kunnen opruimen. Bij poepzakjes heb je de keuze uit plastic zakjes, maar er bestaan tegenwoordig ook afbreekbare zakjes, waardoor je het milieu minder belast.

Poepzakje

 

Speelgoed voor je hond

Natuurlijk mogen leuke speeltjes voor je hond niet ontbreken in deze lijst. Een paar balletjes om te kunnen apporteren is altijd een goede keus. Kies voor stevige ballen die niet makkelijk kapot te bijten zijn. Het is ook handig als de ballen een felle kleur hebben, zodat ze opvallen wanneer je moet helpen zoeken, omdat je hond de bal niet vindt. Daarnaast zijn kleine knuffeltjes ook vaak populair bij honden, deze kunnen ze overal mee naartoe slepen.

Hondenspeelgoed

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.9]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Goedemiddag
    Hoe komt het dat de schone. Handdoeken ,matras hoezen enz. Die ik in een lade bewaar toch onprettig gaan ruiken
    Ik was alles op 60 graden
    Mvgr.cora

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *